Fem guldfiskdammar hos Roland

Roland Bexander som bor i Räknas strax utanför Gustavsberg på Värmdö har på sätt och vis fem "gulfiskdammar".

Den första består av en dukklädd betongring. Volymen är omkring 400 l.

I dammen går tre röda guldfiskar och ett gäng med blandade färger sk. Shibunkin.

Mycket vackra är de med svart/svartblå teckning. Dvs om de går i ett akvarium. I en damm där man bara ser fisken uppifrån fungerar den svarta färgen som kamoflage.

Bilden visar tydligt att man som människa har störst glädje av dammfisk om de har röd, gul eller vit färg. Annars milt sagt visar de sig inte från sin bästa sida. Eller mindre diplomatiskt uttryckt : Värdelöst.

Fyra "svartingar" på bilden. Kan du hitta dom?

Nästa damm hittar vi inomhus.

Nej, det är ingen laxtrappa utan ett vattenfall som porlar ner i en keramikkruka på 60 l.

I den går fem 5 cm årsyngel av röd guldfisk. Dvs nu ännu så länge är de inte färdigutbildade dammfiskar utan har de standard Ruda-lackeringen kvar.I akvarieställningen hittar vi en 55 l "guldfiskdamm" till. Klaus Thede och Jonas Persson kollar här in shibunkin-yngel.

Odlade sent på sommaren i en tunna som fått klara sig själv under semestern är dessa både små och få.

Skall dock bli oerhört spännade att se vilka färger de får!
Hur var det då med NDOGO SOMAKI? Det är swahili och betyder liten fisk.

Under en safari till Tanzania letade jag i gölar efter årstidsfiskar. Dessa finns längs kusten och ett antal mil inåt landet. Jag var dock på den stora gräsmattan (typ Sveriges yta) som låg för längt från kusten. Alltså var det bara insektslarver och grodyngel jag fick i mina håvar.

Det blev istället sådant här jag fick med mig hem: Impala, Thompsons gasell, Leopard, Impala igen och vitskäggig Gnu

Några smakprov till: Steinbock, Duiker, Grants Sebra och Grants Gasell.


För att återgå till dammar.Här synns 80 röda guldfiskyngel just innan jag släppte ut dem i ett 100 x 120 x 42 cm stort plastkar. Dvs röda föräldrar i alla fall. Alla brukar ju inte färga ut. Svaret kommer under nästa år.

I en bergskreva är en 5 m3 damm under konstruktion. Dvs det mesta grävander och stenborttagningen är gjord. Kvar är att mura en kant för att höja nivån. Skrevan har formen av en uppochnervänd pyramid och kommer att bli 190 cm djup i "spetsen".

Vattent kommer från höstens regn. Under grävningen fick jag länspumpa efter varje regn. Dammen torkar tyvärr ut under sommaren så jag måste täta den. Det kommer troligen att bli med en traditionell dammduk.

Bara att fylla på vatten och lägga i båten!

Nej, men jag har lekt med tanken att bygga en vagga för den sanslöst ostadiga jollen och fylla den med vatten.

Den skulle i så fall bli en överdammen vars vatten sen får rinna ner i en bäck till dammen vars yta kommer att bli drygt en meter lägre.

Vi får väl se om ork och lust räcker till. Det är i alla fall kul att planera.