Fina Fisken hos Södermalms Akvarieaffär

Den 5 dec 2006 fick Stockholms Akvarieförening titta in hos Södermalms Akvarieaffär. Ägaren Janne Wester delade med sig av sina erfarenheter i konsten att hålla ett akvarium. Ett föresten, snarare 150 st om man räknar in de burkar Janne har stående i sina inre lokaler.

Hans butik, Södermalms Akvarieaffär. ligger på söder nära Mariaplan.

Janne (i vitt) berättade bl.a. om fiskskötsel ur en professionell synvinkel.

Bland annat berättade han om vikten av balans i ett akvarium. I detta magnifika växtakvarium på 270 x 80 x 55 cm = 1188 l hade han inkopplat en enkel men genial anordning för koldioxid. Växterna tar det kol de behöver för tillväxten ur koldioxid löst i vattnet. Genom att tillföra koldioxid via en slang inkopplad i ett filter med en elektrisk pump fick han en kopiös fart på växterna. Så fort så att inga alger kunde konkurrera. Hela den apparaturen inkl filter och pump kostar under 300 kr och driftkostnaden ligger kring 10 kr/månad.

Från växterna steg, hör och häpna, en ständig ström av små bubblor mot ytan. Det var ren syre. Så gör det nog hemma hos dig och mig också men här hos Janne var vattnet mättat med syre så bubblorna kunde inte direkt upplösas i vattnet!

För ett år sedan slängde Janne i två par av vildguppy från Trinidad i denna burk. Ingen som helst matning av dessa har skett. Något ätbart har de i alla fall lyckats hitta ty nu är de c:a 250 st.

På bilden ser du en annan faktor i balansspelet. Det vanligaste felet i akvarieskötsel är övermatning enligt Janne. Därför lägger han oftast i en startsats med 5 posthornssnäckor i varje nystartad burk. De "kilar" jämt omkring och förvandlar överskottsfoder och gamla växtdelar till något som närmast kan betecknad som mull.

De förhindrar alltså direkt att syrekrävande förmultning av sådant material sker med påföljande försmutsning av vattnet. Just posthornssnäckor tycker sig Janne ha märk är vädigt effektiva och dessutom av lagom storlek.

I de inre lokalerna fanns det faktiskt dubbelt så många akvarier! Vi anar att Janne är svag för små och vackert färgade arter. Där hittade vi bl.a.a massvis av hans privata killies i de mest praktfulla vaianter.

Men även sådana juveler som tex något som ser ut som en blandning mellan öring och röding fast bara 3 cm lång! Det är en Microrasbora spec. "galaxy" från icke avslöjad fängstplats i Burma eller Mayanmar som de vill heta numera. Minst lika tjusig som en killi eller en saltvattensfisk! Årets fisk?

Klubbens minientusiast Jocke, beställde omedelbart 5 st. Jag veta alla vi andra innerst inne övervägde samma sak. Men man måste ju ha ett lämpligt ledigt akvarium att stoppa dem i oxå.

En annan otroligt fin liten fisk som Janne hade var en afrikansk barb från Camerun som heter: Barbus jae VF

Vidare på balanstemat berättade Jan att nedbrytning av för fiskarna skadliga ämnen görs av bakterier. De som finns i ett filter efter ett tag är oavsett filtret storlek är relativt få jämfört I de som finns i sanden. Filtret är bra på att fånga in svävande parteiklar så vattnet blir klart men det blir tyvärr inte särskilt mycket renare för det.

Fin sand gör att syrerikt vatten inte tränger ner mer än en halv cm. Man bör istället ha grus där kornen är 3-4 mm stora. Ännu bättre är det som syns på bilden: grus gjord av porös lera. Typ lecakulor alltså.

Då får bakterierna en otroligt större yta att sitta på. Många fler får alltså plats. Vidare kan vattnet tränga ner även genom ett mycket tjockt lager.

Bakteriernas aktiviteter medför en liten temperaturhöjning. Inte mycket, storleksordningen en halv grad. Det räcker i alla fall för att åstadkomma en svag vattenström uppåt och därmed kommer svalare syrerikare vatten från akvariet att sakta tränga ner i sanden. Botten materielet verkar alltså som ett jättestort biologiskt självcirkulerande filter! Låter som en dröm eller hur. Det blir inte sämre av att gruset är i en varm tegelfärgad nyans.

Något annat helt förtjusande var räkorna med olika teckningar. Det har alltid varit lätt att hålla dem eftersom de inte är kinkiga i smaken. De äter vad de får. Problemen har dock kommit senare vid deras regelbundna skalömsningar.

Men Janne fann lösningen i ett specialfoder som innehåller de för skaldjur så viktiga kalket. Nu är räkorna både lätta att hålla och förökar sig villigt. En bieffekt av samma foder är att snäckorna får stenhårda skal. Där var det några till som behöver kalk.

Det hade blivit fler och bättre bilder på fiskar om de rackarna hade stått stilla längre!

Vill ni att fiskarna skall trivas och vill ni ha så lite besvär som möjligt så tänk på följande säger Janne:

Se upp för övermatning!
Anställ några posthornsnäckor som städpersonal i varje burk
Ha grov sand i botten eller ännu hellre porös sand av bränd lera

Mycket växter ger trygghet och syre till fiskarna
Flytväxter ger mindre med alger
Doppvärmare behövs sällan. Hög temperatur ger lägre syrehalten i vattnet.

Ett bra tips med måttligt pyssel är
tillsätta koldioxid ger snabba växter -> mycket syre + inga alger

Vi kan bara konstatera att alla var mycket nöjda med besöket.

Gå du också till Södermalms Akvarieaffär.

Då får du träffa Janne. Och se han fantastiska sortiment av fiskar, räkor, levande foder och växter. Det är definitivt värt en omväg.