Hur man bygger en akvariebakgrund

Text: Anders Östlund
Foto: Anders Borgmark

Ett enkelt sätt att få till en snygg bakgrund till sitt akvarium är att tillverka en frigolitbakgrund. Den är enkel att bygga, kräver inga svåråtkomliga material och byggs med enkla handverktyg. Dessutom blir materialkostnaden inom rimliga gränser.

Det material som behövs är frigolit, köps i närmaste byggvaruhus. Frigolit säljs i skivor, 60x120 cm och finns i flera tjocklekar, de som antagligen passar bäst till en akvariebakgrund är 1 och 5 cm tjocka. Akvariesilikon behövs för att limma ihop frigoliten, samt att fästa bakgrunden i akvariet. Dessutom behövs betongspackel, finns också på byggvaruhuset, en 2 liters förpackning räcker vanligtvis till en bakgrund upp till 1 gånger en halv meter. Dessutom behövs det genomskinlig golvlack, tex. den sort som använd till betonggolv som man strör färgflingor i. Köps lämpligen på samma byggvaruhus, behovet beror på hur stor bakgrunden är, räkna med drygt ett lager lackning. Dessutom behövs färgpulver (pigment) att färga lacken med, affärer som säljer konstnärsmaterial för sådant. Dova jordfärger i grått, svart och rött är nog närmast vad man hittar i naturen.

De verktyg man behöver hittar man nog redan i verktygslådan, knivar att skära frigolit med, en limtubsspruta för silikontuben, diverse raspar och filar att få struktur på frigoliten med, spacklar att applicera betongspackel med, en svamp att 'dutta' spackel med för bättre struktur samt pensel att lacka med.

När allt detta är anskaffat så är det dags att leta rätt på en bra plats att arbeta. Frigolit skräpar ordentligt, och små bitar är svåra att få bort med något annat än dammsugare. Golvlacken luktar illa och är olämplig att andas in (läs varningstexten!). Tänk dessutom på bakgrundens blivande storlek, även om den väger lite så finns det tillfällen då det är olämpligt att flytta undan den.

Om du fortfarande är intresserad av att bygga en bakgrund, så är det nu dags att ta en skogspromenad. Studera berg och stenar, lägg märke till hur sprickor går, titta på strukturen, såväl i stor som liten skala, undersök hur färgen varierar (observera att nästan alla stenytor är belagda med alger och mossor, för färgtips är nysprängda brottytor bättre). Den avancerade kan ju bygga andra föremål också, kanske en stor rot, titta då till exempel på hur det ser ut när en al eller pil står i vattenkanten. Att ta några fotografier kan kanske vara ett stöd för minnet.

När du har beslutat dig för vad du ska bygga så börjar du med att skära ut frigolitbitar som limmas ihop med silikon så att grundstrukturen byggs upp. Glöm inta att det ska få plats i akvariet också, måtta noggrant. Det skall även vara plats för vatten mellan frontrutan och backgrunden när det är klart. När silikonet stelnat är det dags att med raspar och filar arbeta fram det rätta utseendet. Det är nu minnena eller bilderna från skogspromenaden kommer till hjälp.

bilder/bak1.jpgbilder/bak2.jpg
Grundstrukturen uppbyggd av frigolit och bakgrundens utseende efter att frigoliten bearbetats.

Då du är nöjd med ditt alster så lägger du ett tunt lager betongspackel överallt. Lagret ska vara tunt (du ska ju inte ta bort den struktur som du har skapat i frigoliten) men måste vara helt täckande, om det är hål nånstans kommer golvlacken lösa upp frigoliten där den kommer åt! 'Dutta' gärna spacklet med en svamp, ger en naturtrogen yta som på en sten.

bilder/bak3.jpg
Bakgrunden betongspacklad.
När betongspacklet har stelnat är det dags att lacka bakgrunden. Ta några små glasburkar och blanda ut de olika färgpulvren i lite av lacken. Lacka tills du är nöjd med resultatet. Vill du ha diffusa övergångar så målar du innan den tidigare lacken stelnat, vill du ha skarpa övergångar så får du vänta till det tidigare lagret är torrt.


bilder/bak3.jpg
Bakgrunden efter lackning.
Nu är det klart! Fäst bakgrunden med silikon i akvariet. Observera att frigolit flyter, en liter frigolit har en lyftkraft av cirka ett kilo! Limma alltså fast bakgrunden mot hela bakrutan. Låt sedan akvariet stå fyllt med vatten någon vecka för att tvätta ur lösningsmedel och annat från lacken och betongspacklet. Ett par vattenbyten under denna tid skadar inte, det lakar ur ännu effektivare.