Stockholms Akvarieförening anordnar med oregelbundet intervall en större auktion av fiskar, växter och annat akvarierelaterat. Deltagande i budgivning är öppet för alla. Säljare beställer etiketter i förväg. Etiketterna hämtas på auktionsdagen i god tid innan auktionen startar. Mer information kommer här inom kort
Senaste auktionen hölls i Nyboda skola, 31 augusti 2019
Auktionsregler
Stockholms Akvarieförening har sedan 2011 förhållningsregler för sina auktioner. Det är för att tillsammans med myndigheter skapa en bättre miljö för fisk och ägare vid auktionerna. Det kanh ända att kontrollanten inte godkänner ditt gods. Följande gäller.
Paketering. Djuren ska förpackas så att de kan röra sig, och så att det finns gott om utrymme för luft i förpackningen. Räkor ska ha gott om växter eller nät att sitta på. Plastpåsar ska ha rund botten så att djuren inte kläms i hörnen. Påsar med hörn ska tejpas så att hörnen försvinner, använd pakettejp som finns genomskinlig. Tejpad botten gör också att påsen inte lika lätt välter. Stora plastlådor eller STORA glasburkar går också att använda. För större fiskar som koi, guldfisk och malar, kan man använda en frigolitlåda eller stadig kartong klädd med dubbel svart plastsäck om man inte har någon tillräckligt stor hink. Föreningen erbjuder möjlighet till ompaketering till plastpåse, vilket ombesörjs av säljaren. Ompaketering av större djur kan inte erbjudas. Dåligt paketerade större djur kan därför komma att avvisas direkt vid inlämningen. Posten ska sedan kontrolleras igen för godkännande. Ny etikett tillhandahålls, men ifylles av säljaren som ansvarar för den blir korrekt ifylld. Förutom namn på djuret bör säljaren även ange om det är något speciellt med djuren, såsom färgvariant, ursprung etc. Även skötselråd anges med fördel på etikett, särskilt om de avviker från standardråd. Etiketten ska alltid innehålla säljarens namn och kontaktuppgifter.
Inlämning. Alla djurposter ska kontrolleras vid inlämnandet, och godkända poster märks. Förutom illa paketerade djur, avvisas även djur som uppvisar sjukdomar, symptom på sjukdom eller allmänt dålig kondition. Det är säljarens ansvar att ha CITES-intyg för arter som kräver det, likaså att inte lämna in arter som är förbjudna i akvariesammanhang.
Utrop. Endast märkta poster ropas ut. Posterna ropas ut i slumpvis ordning. Blir tre utrop efter varandra med samma art osålda, frågar utroparen om någon köpare väntar på en speciell post med den aktuella arten. Finns det då någon köpare, ropas posten ut, annars ställs samtliga kvarvarande poster med aktuell art undan. Finns tid och intresse kan eventuellt posterna ropas ut igen i slutet av auktionen.
Hemtransport. Intresserade köpare uppmanas att ta med frigolitlåda/ kylväska så att stressen för de inropade djuren minimeras. Säljare bör också planera för en eventuell hemtransport av osålda poster. Föreningen kan inte ta ansvar för osålda poster. Säljaren är därför ansvarig för att efter auktionen ta tillbaka osålda poster.
Tips till säljaren.
Byt vatten dagen innan auktionen, och använd sedan akvarievattnet till påsen/lådan.
Paketera djuren korrekt redan hemma, det spar tid och minskar stress.
Lämna gott om luft i påsen/lådan, så att nytt syre kan komma ner i vattnet.
Lägg gärna vanliga arter i loppisavdelningen. Det är inte troligt att du får tre platy sålda på utrop för 40 kronor, däremot säljs de förmodligen i loppis för 20. Vilket ju är mer än ett osålt utrop.
Lagom mycket i påsarna är smart. 7-8 räkor i en påse går sällan, medan 20 stycken kan gå högt. För större arter är det däremot ofta en nackdel om de är många eftersom risken för stress då ökar, t ex genom försämrad vattenkvalitet.
Inlämningen kommer att ta lång tid, förbered dig på det. Auktionen börjar tidigast klockan 12:00, men inte innan inlämningen är klar.
Lämna gärna med skötselråd och tips, särskilt om du säljer ovanliga arter. Skaffa dig ett gott namn, akvarievärlden är liten och snålhet kan bedra vishet.
Upphovsrätt Creative Commons BY-ND, 4.0: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/ Stockholms Akvarieförening och författarna. Artikeln får skrivas ut och användas för personligt bruk. Vidare spridning måste utgöras av exakt samma innehåll och formatering. och ursprung och författare anges tydligt.